αξιοθέατα

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι:

Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα & Φράγμα του Λάδωνα
Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, σχήματος φιδιού, βρίσκεται ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος. Δημιουργήθηκε το έτος 1955  με την κατασκευή του φράγματος από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Η Λίμνη, τροφοδοτείται με τα νερά του ποταμού Λάδωνα, ο οποίος έχει τις πηγές του κοντά στη Λυκούρια και στο δρόμο του συναντά τους παραποτάμους Τράγο (Παναγίτσα) και Αροάνειο (Πλανητέρο).
Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην περιοχή της "Κυράς το γεφύρι" που επέτρεπε το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη. Χτίστηκε από την Αρχόντισσα της 'Ακοβας, την Κυρά, τον 13ο αιώνα. Έχει μήκος 56,60 μ. και πλάτος 2,15 μ. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η γέφυρα σκεπάζεται από τα νερά της λίμνης, γι αυτό η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει το πέρασμα ανθρώπων, ζώων και οχημάτων, με ένα πλωτό πορθμείο.
Σήμερα ανάμεσα στην παλιά γέφυρα και στο πορθμείο υπάρχει μια σύγχρονη, μεγάλη γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.   
Ι.Ναός Αγίου Γεωργίου (ΤΡΟΠΑΙΑ)
Δεσπόζουσα θέση στα Τρόπαια κατέχει η μεγαλοπρεπής πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο του χωριού, που χτίστηκε τον 19ον αιώνα. Ακριβώς δίπλα είναι και το πνευματικό κέντρο – Βιβλιοθήκη, που πρόσφατα ριζικώς ανακαινίσθηκε.
Κτίριο του Δημοτικού Σχολείου (ΤΡΟΠΑΙΑ)
Ανάμεσα στα πολλά όμορφα δημόσια κτίρια της κωμόπολης αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το πετρόχτιστο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο που κτίστηκε με δαπάνη του Α. Συγγρού στις αρχές του 20ου αιώνα.
Κάστρο Άκοβας (κοντά στο ΒΥΖΙΚΙ)
Κοντά στο ιστορικό και όμορφο Βυζίκι, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα και παραδοσιακός οικισμός, σώζονται ερείπια από τους τρεις μισογκρεμισμένους πύργους του περίφημου Φράγκικου Κάστρου της Άκοβας, του 13ου αιώνα. Η Άκοβα αποτελούσε μια ισχυρή βαρωνία που ίδρυσε στην Πελοπόννησο ο Γοδλεφρείδος Βιλεαρδουίνος. Το Φρούριο καταστράφηκε από τους Τούρκους τον 15ο αιώνα.
Λαογραφικό Μουσείο (ΒΥΖΙΚΙ)
Στο Βυζίκι λειτουργεί ένα πολύ εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο.
Προτομή Ι. Κουντάνη (ΒΥΖΙΚΙ)
Ο Έφεδρος Λοχαγός Ιωάννης Λ. Κουντάνης, από Βυζίκι, υπήρξε ήρωας των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913 και ηγήθηκε των Ιερολοχιτών της Αμερικής. Πρόσφατα στο χωριό εγκαινιάσθηκε προτομή του Ι. Κουντάνη, που στήθηκε με δαπάνη της Ένωσης Βυζικιωτών.
Τα μαγαζιά - Σπηλιά Πατραλιά (ΣΠΑΘΑΡΙ)
«Μαγαζιά» αποκαλούσαν στο Σπάθαρι τις δύο σπηλιές-καταφύγια που υπήρχαν στην περιοχή, γιατί εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μάζευαν προμήθειες και πολεμοφόδια για τις ανάγκες του αγώνα. Η περίφημη «Σπηλιά Πατραλία», αποτελούσε σημαντικό καταφύγιο για τους κλέφτες και τις οικογένειές τους.
Λαογραφικό Μουσείο στο ΣΠΑΘΑΡΙ
Ο δραστήριος Σύλλογος Σπαθαριωτών έχει δημιουργήσει στο χωριό ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο σε αίθουσα του Σχολείου. Εκεί πολλοί πατριώτες έχουν προσφέρει διάφορα σημαντικά εκθέματα, όπως φωτογραφίες, χειροποίητη τοπική φορεσιά, σκεύη σπιτιού, εργαλεία δουλειάς κ.α.
Αρχαία Θέλπουσα- Βάναινα (κοντά στο ΤΟΥΜΠΙΤΣΙ)
Στην περιοχή της Βάναινας, στην αριστερή όχθη του ποταμού Λάδωνα, υπήρχε η αρχαία πόλη Θέλπουσα, που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα π. Χριστού. Πήρε το όνομά της από τη νύμφη Θέλπουσα, που θεωρείται από τη μυθολογία κόρη του ποταμού Λάδωνα.
Ασκητήριο Τιμίας Ζώνης (ΧΩΡΑ)
Πάνω ακριβώς από τον Ερύμανθο ποταμό, στην τοποθεσία Κάπελη, κοντά στο χωριό Χώρα, βρίσκεται το Ασκητήριο Τιμίας Ζώνης. Πρόκειται για μια μικρή μονή, που είναι «φυτρωμένη» στη ρίζα ενός απότομου βράχους.
Λαογραφικό Μουσείο ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
Το Σταυροδρόμι είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε ένα καταπράσινο ύψωμα, που λόγω και της θέσης του πάνω στο επαρχιακό δρόμο Ολυμπίας- Λαγκαδίων αποτελεί κομβικό σημείο για την περιοχή. Στο χωριό λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο.
Ι. Ναός Αγ. Κωνσταντίνου (ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ)
Στον γραφικό ορεινό χωριό Αετορράχη υπάρχει μια πολύ παλιά εκκλησία. Πρόκειται για τον Ι. Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου που η ανέγερσή της βάση γραπτής μαρτυρίας τοποθετείται το 1810. Ο ανακαινισμένος πλέον Ι. Ναός βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού
Λαογραφικό Μουσείο ΔΟΞΑΣ
Στη Δόξα πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ένα Λαογραφικό Μουσείο χάρις στην πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου και τις προσφορές παλαιών αντικειμένων από τους κατοίκους. Το Μουσείο στεγάζεται στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (1927). Ο Σύλλογος παράλληλα έχει ανακαινίσει και ένα ιδιόκτητο 3όροφο κτίριο, που αποκαλείται «Στέγης Αγάπης», και πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις όλο το χρόνο.
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο ΚΑΛΛΙΑΝΙΟΥ
Το Καλλιάνι είναι ένα παραδοσιακό αγροτικό και κτηνοτροφικό χωριό, που στέκεται αλώβητα στο χρόνο και διατηρεί το τοπικό του χαρακτήρα. Σημαντικό πολιτιστικό μνημείο του χωριού, που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί, είναι ένα παλαιό δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για το πρώτο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε στο χωριό μετά την ανασύσταση του ελληνικού κράτους. Το σχολείο είναι πλέον ερειπωμένο και διασώζεται μόνο ένας ετοιμόρροπος τοίχος του με την επιγραφή «Δημοτική Σχολή 1859».
Δάσος Κάπελης (κοντά στις ΡΑΧΕΣ)
Από τις Ράχες, το υψηλότερο χωριό της Θέλπουσας και το Βυδιάκι, μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα μέρος του όμορφου και παρθένου δρυοδάσους της Κάπελης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου